IMG 8480 - Modified Social Benches - South Bank

Jeppe Hein’s unusual creations have come to the South Bank. They will be outside the Royal Festival Hall (both at the front and sides) along the Queens’ Walk as well as adjacent to Jubillee Gardens, from 9th July until 18 September 2016.

Most of the benches have a view looking to or across the River Thames whilst three are tucked away down the sides of the Royal Festival Hall.

The benches were originally exhibited in New York, and it appears around half of the objects from this collection was allocated to the South Bank.

southbankinfo 1 - Modified Social Benches - South Bank

Southbank Centre web page – Modified Social Benches

It is said the benches “question the spatial separations in social situations and challenge the amount of space that people feel necessary to set between themselves and others.”

Here are some pictures of the benches….

At front of Royal Festival Hall:

IMG 8494 - Modified Social Benches - South Bank
IMG 8507 - Modified Social Benches - South Bank
IMG 8491 - Modified Social Benches - South Bank
IMG 8510 - Modified Social Benches - South Bank
IMG 8498 1 - Modified Social Benches - South Bank

Info on Hein’s work can be seen on pavements & walls around the site.

At the west side of the Royal Festival Hall:

IMG 8467 - Modified Social Benches - South Bank
IMG 8480 - Modified Social Benches - South Bank
IMG 8478 - Modified Social Benches - South Bank

The next one is on the Hall’s east side, with information about Hein’s work in an adjacent window:

IMG 8503 - Modified Social Benches - South Bank

By Jubilee Gardens:

IMG 8528 - Modified Social Benches - South Bank
IMG 8534 - Modified Social Benches - South Bank

Sharing is caring!

3 Replies to “Modified Social Benches – South Bank”

  • Very interesting. What on earth are you supposed to do with the one third from bottom though? I’m not sure if Jeppe Hein understands the concept of sitting. Maybe he/she’s a contortionist.

    • I wouldnt know, however I’d say that Hein also wanted the benches to be used like playground slides and clearly the kids loved clambering about on them!

  • The Modified Social Benches NY are intended to break with those behavioural patterns in public space, since even contact-avoiding people allow bodily closeness in limited space. With its modifications, the benches transform its surroundings into places of social activity and foster dialogue between the users and the passers-by. © Southbank Centre 1998–2015. Southbank Centre is a charity registered in England and Wales No. 298909.

Leave a Reply to Mark Newton Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *